d2f72bd9a0a6c5e76c9b770ec7086a80

Ecologisch huis bouwen : ontwerp en bouwtekeningen.

Je weet het zeker : jouw nieuwe woning wordt zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk. Maar waar begin je? Welke ecologische materialen zijn geschikt? Voor welke bouwmethode kies je? Het ontwerp moet voldoen aan alle regelgeving en je wilt een efficiënt en betaalbaar bouwproces.

Ik ontwerp duurzame prefab woningen met zo veel mogelijk natuurlijke materialen. En het gaat verder dan de techniek alleen. Want jouw ecologische huis wordt helemaal afgestemd op jouw leef- en woonwensen. Heb je alleen nog maar een idee, dan kan ik het schetsontwerp (fase 1) voor je maken. Heb je al een voorlopig ontwerp? Dan ga je naar fase 2 : het bouwkundig uitwerken van jouw ecologische woning. Daarmee kun je de vergunning voor het bouwen aanvragen.

Fase 1 : Schetsontwerp

Door middel van een 3D-model krijg je een goed beeld van jouw toekomstige woning. Het huis geven we vorm op basis van jouw wensen, smaak en leefstijl. We delen de plattegronden in en bepalen welke materialen we aan de buitenzijde gaan toepassen. Aan het eind van deze fase heb een duidelijk beeld van hoe je woning eruit gaat zien.

Fase 2 : Bouwtekeningen

In deze fase gaan we het ontwerp verder perfectioneren en technisch vormgeven. Voor het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de bouw heb je bouwtekeningen nodig. Daarnaast bied ik nog een aantal extra’s die het bouwproces voor jou nog een stukje makkelijker maken. Jij kiest wat je zelf wilt regelen en wat je liever aan mij uitbesteedt. Lees hieronder meer over mijn werkwijze.

Klantervaringen.

SCHUURWONING IJSSELSTEIN
Schetsontwerp en bouwtekeningen voor vergunning

”MVD Bouwadvies heeft ons geweldig geholpen met het maken van een prachtig ontwerp voor onze nieuwe Schuurwoning. De communicatie was meer dan uitstekend en al onze woonwensen zijn naar een verrassend mooi plan vertaald. Zelfs welstand was enthousiast! Na de ontwerp fase heeft MVD Bouwadvies alles gecoördineerd om de aanvraag omgevingsvergunning te kunnen indienen. Zeer aanbevolen!

Inmiddels is de omgevingsvergunning verleend, we gaan bouwen!”

Hessel en Ingrid

Werkwijze.

Fase 1 : Schetsontwerp

Met de kennismaking bespreken we jouw woonwensen. Waar heb je hulp bij nodig, wat is je budget en op welke termijn wil je gaan bouwen? We bespreken wat ik voor jou zou kunnen betekenen en kijken globaal naar de planning. Hebben we een klik, dan zal ik een aanbod voor je op maat maken.

Zodra je akkoord bent met de offerte ga ik voor jou aan de slag. Dan volgt een controle van de welstandseisen vanuit de gemeente en regels uit het bestemmingsplan. Indien nodig bezoek ik de bouwlocatie. Aan de hand van jouw eisen en wensen maak ik een concept ontwerp.

Tijdens het maken van het ontwerp neem ik je mee in het proces. Afhankelijk van de situatie maak ik 2 a 3 varianten voor bijvoorbeeld de plattegrondindeling of de gevelafwerking. Dan kun je met mij meekijken in het 3D-model. Zo zorgen we ervoor dat het echt jouw droomwoning wordt. Aan de hand van dit gesprek zal ik het ontwerp verder vormgeven en finetunen. Zodat alles klopt.

Je ontvangt de plattegronden, gevelaanzichten en 3D-beelden van jouw ecologische huis. Je kan hier mee naar een aannemer om een idee te krijgen van de bouwkosten. Daarnaast kun je het schetsontwerp laten controleren door de welstand.

Fase 2 : Bouwtekeningen

Voor het aanvragen van de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig. We ontwerpen de opbouw van de vloeren, wanden en daken met zoveel mogelijk natuurlijke en hernieuwbare materialen. Het ontwerp vul ik verder aan met technische details bijvoorbeeld de aansluiting van gevel op fundering, vloer en dak en de dakrand, goot en kozijnen. Bouwtekeningen vallen binnen het basis pakket.

De constructieve berekeningen zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp. De benodigde berekeningen ten behoeve van de vergunning zal ik voor jou aanvragen bij de constructeur en verwerken in het 3D-model.

Fase 2 : Optioneel

Daarnaast bied ik nog een aantal extra’s die het bouwproces voor jou nog een stukje makkelijker maken. De keus is aan jou; berekeningen, voorbereiden uitvoering, duurzaam energieconcept en/of indienen van de aanvraag.

De gemeente vraagt bouwbesluitberekeningen om aan te tonen dat de woning voldoet aan de eisen opgenomen in het bouwbesluit;

 • Ventilatie- en daglichtberekeningen bepalen of de verschillende ruimtes in de woning voldoende daglicht en ventilatiemogelijkheden hebben.
 • Overzicht van de oppervlaktes en het volume. De ruimtes in jouw woning moeten minimaal voor 55% uit verblijfsruimtes (woonkamer, slaapkamer etc.) bestaan.
 • Een BENG- berekening toont aan hoe energiezuinig jouw huis is.
 • De Milieuprestatieberekening (MPG) berekent de milieubelasting van alle gebruikte materialen door.

Het is mogelijk dat het ontwerp op basis van deze berekeningen nog aangepast moet worden. Het doorvoeren van deze wijzigingen valt binnen het basispakket.

Ik kan het proces van de aanvraag voor je uit handen nemen. Hieronder valt het onderhouden van contact met de gemeente en het aanleveren van gevraagde aanvullingen in overleg met jou.

Toelichting volgt, neem contact op als je meer wil weten.

Toelichting volgt, neem contact op als je meer wil weten.

Tarieven.

 • schetsontwerp

  Fase 1 : het ontwerp van jouw ecologische woning

 • vanaf € 1.200,- (inclusief btw)

Van dit ontwerp krijg je de volgende bestanden (pdf) aangeleverd :
Tekeningen (2D) >

 • Tekening situatie 1:500
 • Plattegronden 1:100
 • Gevelaanzichten 1:100

Kleur- en materialenstaat > overzicht van alle materialen en kleuren die toegepast worden aan de buitenzijde van de woning.
3D-impressies > Een aantal eenvoudige 3D-weergaves van de woning op de kavel.

ik wil meer weten

Tarieven:

Maat S ( 35  t/m 60 m2 ) vanaf € 1.200,-
(tiny house, mantelzorg-, recreatiewoning)
Maat M ( 60 t/m 100 m2 ) vanaf € 1.500,-
Maat L ( 100 t/m 150 m2 ) vanaf € 1.800,-

 • bouwtekening

  Fase 2 : Technisch ontwerp in detail voor omgevingsvergunning

 • vanaf € 2.500,- (inclusief btw)

Van dit ontwerp krijg je de volgende bestanden (pdf) aangeleverd :
Tekeningen (2D) >

 • Tekening situatie 1:500
 • Plattegronden 1:100
 • Gevelaanzichten 1:100
 • Doorsnedes 1 : 50
 • Technische details van alle beeldbepalende knooppunten 1 : 5

Tarieven:

Maat S ( 35  t/m 60 m2 ) vanaf € 2.500,-
(tiny house, mantelzorg-, recreatiewoning)
Maat M ( 60 t/m 100 m2 ) vanaf € 3.500,-
Maat L ( 100 t/m 150 m2 ) vanaf € 4.500,-

ik wil graag kennismaken