Bouwen met stro en leem is een eeuwenoude bouwmethode die zichzelf al bewezen heeft. Stro werd vaak toegevoegd aan leem om de structuur te versterken en de isolatie te verbeteren. Met de huidige ontwikkelingen in prefab mogelijkheden voor strobouw wordt deze duurzame bouwmethode steeds toegankelijker, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor de bouw van een ecologisch huis.
Bouwen met stro en leem : een duurzaam duo
Stro afwerken met leem voor brandveiligheid
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is strobouw zeer brandveilig. Omdat de stro tot een bepaalde dichtheid wordt geperst kan er geen zuurstof meer bij en blijft het 100% natuurlijk zonder (niet-ecologische) toevoegingen. Door toepassing van leem op de wanden bereikt de constructie een uitstekende brandwerendheid. Afhankelijk van de dikte van de leemstuc tot meer dan 90 minuten. In plaats van leemstuc kun je ook kiezen voor een afwerking met plaatmateriaal om de brandveiligheid te vergroten.
Zelfbouw met stro en leemstuc
Binnen ecologisch bouwen is de combinatie van stro en leemstuc al langere tijd populair. Vanwege het eenvoudige principe is het heel geschikt voor zelfbouw. Als je zelf je huis wilt gaan bouwen en je hebt hier tijd voor, dan kun veel kosten op arbeid besparen. Deze stap-voor-stap uitleg voor het bouwen met strobalen geeft je een idee hoe het werkt.
Slim en snel bouwen met prefab strobouw elementen
Stro is tevens een goede basis voor prefab bouwen met houten elementen. Prefab bouwen biedt een aantal voordelen. Omdat de onderdelen in de fabriek gemaakt worden heb je geen last van wisselende weersomstandigheden en loop je minder risico op vertraging. Daarnaast is de kwaliteit beter te waarborgen. Lees hier meer over de voordelen van prefab bouwen.
De uitvoering kan op verschillende manieren. De eerste optie: een houten frame dat fungeert als draagconstructie met geperste strobalen. Deze constructie kan aan de binnenzijde (en eventueel ook aan de buitenzijde) direct afgewerkt worden met leemstuc. Ecococon levert prefab wandpanelen die op deze manier zijn opgebouwd; schoren in de elementen zorgen voor de nodige stabiliteit.
De tweede optie voor prefab stropanelen is een houten frame met een plaat aan de binnen- en buitenzijde. Deze panelen kunnen in de fabriek of op locatie gevuld worden met biobased inblaasisolatie. Inblazen van isolatie is een eenvoudige, snelle en betaalbare optie. De isolatiewaarde van inblaas stro is beter dan van geperste stro; dit betekent dat de wand iets minder dik uitgevoerd kan worden. Naast stro kunnen ook andere natuurlijke vezels als inblaasisolatie dienen; zoals houtvezel, kurk of cellulose.
Prefab Strobouw (Zuidbroek) of Strobox (Deventer) leveren wand-, dak- en vloerelementen voor een prefab casco.
Leem voor een koel huis in de zomer
Lichte bouwmethodes kunnen moeilijk warmte en koude opslaan. Dit betekent dat een houten strobouw woning (in vergelijking met steen of beton) in de winter minder goed de warmte vast kan houden en in de zomer juist te snel opwarmt, waardoor de koelbehoefte toeneemt. Door extra massa aan de constructie toe te voegen verbeter je de energiezuinigheid en het comfort. Bouwen met stro en leem is dan een ideale combinatie.
Een strobouw constructie met leem aan de binnenzijde is dampopen. Dit betekent dat de wand vochtregulerend is. De constructie neemt vocht en warmte op en kan het op een later moment weer afgeven. Dit zorgt voor een aangename, stabiele temperatuur én houdt je huis langer koel in de zomer (meer info over dampopen bouwen).
Leemkachel : energiezuinig en comfortabel
De warmte-accumulerende eigenschappen van leem zorgen voor een energiezuinig en comfortabel huis. Binnenwanden en/of een leemkachel opgebouwd uit leemstenen kunnen warmte (en koude) opslaan. Leemstenen worden niet gebakken maar aan de lucht gedroogd. Met een leemkachel (finoven of rocketstove) kun je dan met één stookbeurt tot 24 uur lang profiteren van de warmte. Naast het hogere rendement van een dergelijke leemkachel, zijn de verbrandingsgassen schoner vanwege de zeer hoge verbrandingstemperaturen.
Strobouw en ongedierte
Stro bevat geen voedingsstoffen die aantrekkelijk zijn voor ongedierte. Knaagdieren en insecten houden daarnaast niet van de cellulose die het stro bevat. Het is belangrijk om de stro droog te verwerken, om rotten te voorkomen. Wanneer het stro vakkundig is geperst en afgewerkt door leemstuc of plaatmateriaal is het vrijwel onmogelijk voor ongedierte om binnen te dringen in de strobouwconstructie.
Wil jij graag een huis bouwen met stro en leem en ben je benieuwd naar de verschillende opties? Neem dan contact met mij op.
Meer informatie over andere biobased isolatie vind je in dit artikel: Natuurlijke isolatiematerialen.