d2f72bd9a0a6c5e76c9b770ec7086a80

Een circulaire woning prefab bouwen

Een circulaire woning bouwen zonder afval en met grondstoffen die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Hoe pas je dit toe bij het bouwen van jouw huis? Voorkom verspilling en maak gebruik van hernieuwbare materialen en energiebronnen. Ontwerp met oog op hergebruik en zorg voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Niet alleen tijdens de bouw zelf, maar ook bij de productie van grondstoffen en bouwelementen. Modulair bouwen met prefab bouwelementen past goed binnen circulair bouwen. 

Natuurlijke bouwmaterialen voor jouw circulaire woning

Bij de bouw van jouw circulaire woning wil je zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken. Natuurlijke materialen zijn eenvoudiger te recyclen. In sommige gevallen is het niet mogelijk om te kiezen voor een natuurlijk materiaal. Zorg er dan voor dat deze elementen in ieder geval eenvoudig demonteerbaar zijn en bij een eventuele sloop weer hergebruikt kunnen worden.

Tips:

Bouw slim en snel met prefab elementen

Door te kiezen voor een prefab bouwmethode minimaliseer je de overlast op locatie en verminder je de CO2-uitstoot voor transport op en naar de bouwplaats. Door de bouwelementen zo veel mogelijk in de fabriek te produceren is het bouwproces goedkoper en efficiënter. Daarnaast is de kwaliteit beter te waarborgen. Je hebt immers geen last van wisselende weersomstandigheden en kwaliteitscontrole is eenvoudiger uit te voeren. Nog een stapje verder? Kies dan voor prefab bouwen met modules of modulaire elementen.

Wat is modulair bouwen en wat zijn de voordelen?

Modulair bouwen is een bouwmethode met standaard prefab elementen die eenvoudig op de bouwplaats in elkaar gezet kunnen worden tot een woning. In het meest ideale geval hebben de verschillende onderdelen een vaste maatvoering en kunnen ze onderling uitgewisseld worden. In grote lijnen is modulair bouwen op te delen in twee methodes:

  • Methode 1: bouwen met compleet afgewerkte modules
  • Methode 2: bouwen met modulaire elementen (legostenen) voor wand, vloer en dak
1 kant-en-klare modules

Vaak zijn dit complete modules met vloer, wand en dak. Eén woning bestaat dan uit 1 of meerdere modules, afhankelijk van de grootte. De grootte van een module is beperkt tot de maximale afmetingen die over de weg getransporteerd kan worden. Een tiny house, recreatiechalet of prefab mantelzorgwoning wordt bijvoorbeeld vaak volledig als één module en sleutelklaar in de fabriek gebouwd. Voor een grotere woning is het opdelen in twee of meerdere modules nodig voor het transport. Dan heb je meestal modules die op verschillende manieren te combineren zijn. Bijvoorbeeld een module met woonkamer/keuken en een module met badkamer/slaapkamer. Dan bouw je dus met een soort van grote bouwstenen.

2 flexibele legostenen

Bij de tweede methode ontwerp en bouw je met kleinere elementen voor wand, vloer of dak. Dit betekent dat er meer handelingen nodig zijn op de bouw locatie. Daarentegen zijn de elementen lichter en is een minder zware hijskraan nodig. De flexibiliteit in ontwerp is vaak ook groter en aanpassen is eenvoudiger. Zo kun je de elementen demonteren en hergebruiken voor een ander huis of de woning in de toekomst makkelijk uitbreiden. Dit is net als bouwen met legostenen; onderling uitwisselbaar, vaste maatvoering en op diverse manieren te combineren. Het ontwerpen en bouwen van een circulair huis op maat wordt zo simpel en betaalbaar.

Remontabel bouwen : bouwelementen hergebruiken

Wil je in de toekomst je woning makkelijk kunnen aanpassen of verplaatsen? Dan moet je bij het ontwerp ervoor zorgen dat de bouwelementen eenvoudig en zonder schade gedemonteerd kunnen worden.


Welke methode het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van verschillende factoren; bijvoorbeeld de grootte van de woning en de complexiteit van het ontwerp. Ook de werkwijze en ervaring van de aannemer of bouwer kan bepalend zijn voor de juiste keuze. Een combinatie van de twee methodes is ook mogelijk. Wil je weten welke bouwmethode het meest geschikt is voor de bouw van jouw ecologische woning? Neem dan contact met mij op!