HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Duurzaam huis bouwen: 5 ontwerp tips

Wat is een duurzaam huis? Het begint bij het ontwerp. Als je aan de slag gaat met het ontwerp van jouw woning, zijn er een aantal keuzes die je kunt maken om jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk te maken. De situering van je woning op de kavel en de plaats en grootte van je ramen hebben veel invloed op zowel je energiegebruik als de beleving in de verschillende ruimtes in je huis. Met het juiste ontwerp maak je optimaal gebruik van de zonnewarmte, daglicht en de natuur en creëer je een gezond en prettig binnenklimaat. De volgende tips maken het ontwerp van jouw woning duurzaam en toekomstbestendig.

TIP 1. Bouw je duurzame huis zo compact mogelijk

Beperk je grond- en materiaalgebruik en verlaag letterlijk en figuurlijk je ecologische footprint. Dit kun je doen door compacter te bouwen. Denk goed na over wat je écht nodig hebt aan ruimte en wat belangrijk is voor jou. Hiermee voorkom je verspilling van materiaal, energie en kosten!

TIP 2. Maak gebruik van de zon voor een lage energierekening

Laat de zon jouw huis gratis verwarmen door een juiste situering op de kavel. Denk na over hoe je de verschillende ruimtes gebruikt. Ontbijten in het ochtend zonnetje en vanuit je luie stoel de zon onder zien gaan? Zorg er voor dat de plekken waar je het meest zal verblijven veel daglicht hebben en leuke doorkijkjes en/of een mooi uitzicht. Dit geeft een ruimtelijk gevoel. Door de belangrijkste verblijfruimtes (met veel ramen) op het zuiden te richten, heb je minder energie nodig om je huis in de winter warm te houden. Optimale oriëntatie op de zon is een van de uitgangspunten van passief bouwen.

TIP 3. Duurzaam huis bouwen met aandacht voor details

Besteed aandacht aan de details en afwerking en kies voor materialen met een goede kwaliteit. Schakel een goede architect of ontwerper in die het belangrijk vindt dat jouw huis er over 50 jaar ook nog mooi bijstaat. Door bij de detaillering rekening te houden met jaren van gebruik en weersinvloeden zorg je ervoor dat jouw huis mooi oud wordt.

TIP 4. Toekomstbestendig met een modulaire bouwmethode

Met multifunctionele ruimtes en een flexibel ontwerp kan je de woning makkelijk naar jouw (veranderende) woonwensen aanpassen. Zo kun je in de toekomst je woning uitbreiden of juist kleiner maken als dit nodig is. Een ander voorbeeld: de ontwikkelingen van installaties gaan heel hard. In je ontwerp kun je hier ruimte voor reserveren en ervoor zorgen dat de installatie eenvoudig aan te passen is. Door toekomstgericht te ontwerpen kan jouw droomhuis ook iemand anders droomhuis zijn of worden. Modulair bouwen met prefab, demontabele elementen maakt het ontwerp flexibel en past goed binnen circulair bouwen.

TIP 5. Groen dak en natuur rondom je woning

Zet jouw huis midden in de natuur. En ja, die kun je zelf ‘maken’. Zorg voor diversiteit op je kavel met water, groen en zand. Maak een beplantingsplan met inheemse soorten of maak zelfs een mini voedselbos. Misschien past een groen dak of gevel ook wel in je ontwerp. Creëer een plek die voor mens en dier prettig is om te verblijven.

Door een uitgekiend en flexibel ontwerp geniet je straks nog meer van je droomhuis en zorg je er tegelijk voor dat je huis toekomstbestendig is.

Heb jij hulp nodig bij het ontwerp van jouw duurzame woning? Neem dan een kijkje bij mijn aanbod voor meer informatie.

Deel deze blog

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Scroll naar boven