HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Groen dak voor meer biodiversiteit

Een groen dak heeft meerdere voordelen. Naast het stimuleren van de biodiversiteit, heeft het een mooie uitstraling en verlengt het de levensduur van je dakbedekking. Doordat een groen dak een isolerende waarde heeft, blijft de woning in de zomer langer koel en in de winter langer warm. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de groene dakopbouw ook zorgt voor extra geluidsisolatie en brandwering. Hoe zorg je ervoor dat jouw groene dak natuurinclusief is? En wat zijn de aandachtspunten voor het ontwerp en de uitvoering van het groene dak?

Sedumdak als eenvoudige oplossing voor een extensief groen dak

Een groen dak van vegetatiematten met sedumplantjes is een bekend type dat al regelmatig wordt toegepast. Het is een relatief goedkope oplossing en onderhoudsarm. Dit wordt ook wel een extensief dak genoemd en bestaat uit een grondlaag van ongeveer 4 tot 7 cm. Het gewicht van dit groene dak is beperkt en daarom makkelijk toe te passen zonder extra maatregelen te nemen voor de draagconstructie. 

Extra kruiden en grassen toevoegen bij de mos- of sedumbegroeiing, zorgt voor nog meer diversiteit. Het dak wordt hier iets dikker en zwaarder van. Door te variëren in de dikte van het substraat en stukjes grind, een boomstam of grote stukken hout toe te voegen, maak je het dak extra groen en aantrekkelijk voor meer diersoorten en insecten.

Een groen dak isoleert tegen koude, hitte én geluid en verdubbelt de levensduur van het dak.

Een bruin dak met gerecycled puin

Een bruin dak is een wat minder bekende oplossing. Hier bestaat de dakbedekking voornamelijk uit stenen, grind, schelpen en zand. Bijvoorbeeld gerecycled puin van de toplaag van een stuk braakliggend terrein dat bij nieuwbouw weer op het dak gebruikt wordt. De laag is minimaal 10 cm dik met een beschermings-/opslagmat als ondergrond. Dit is makkelijk aan te leggen en vervolgens doet de natuur het meeste werk; lokale vegetatie gaat vanzelf groeien. Zo ontstaat er een fijne verblijf- en nestmogelijkheid voor onder andere het visdiefje, de scholekster en de zwarte roodstaart.

Combineer je groene dak met zonnepanelen

Het koelere, groene dak in de zomer verhoogt het rendement van de zonnepanelen. Vogels en insecten hebben een rustige schuilgelegenheid onder de schaduwrijke plekken die ontstaan door de panelen. De schaduw zorgt tevens voor gevarieerdere begroeiing. Om te voorkomen dat de planten te weinig licht en water krijgen, moeten de zonnepanelen op een standaard van één meter hoogte boven de vegetatie worden geplaatst. Bij hellende daken kun je ervoor kiezen om een gedeelte van het dak van zonnepanelen te voorzien en de rest als groen dak uit te voeren. Een groen dak is mogelijk tot een hellingshoek van 45°. Vanaf een helling van 25° is extra bevestiging nodig.

Deel deze blog

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Scroll naar boven