Natuurinclusief bouwen groene gevel insectenhotel

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Natuurinclusief bouwen

Door de natuur te betrekken in en rondom de woning zorg je voor een prettige leefomgeving voor mens en dier. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen verhoogt zo de waarde van de woning. Hoe fijn is het om vlakbij groen en water te wonen of zelfs helemaal midden in het groen? 

Natuurinclusief bouwen: de voordelen

Begroeiing en planten langs gevels en op daken zorgen voor extra isolatie, verminderen de kans op oververhitting en spelen een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast of juist droogte. Deze natuur rondom de woning biedt voedsel, veiligheid en nestplekken voor o.a. insecten, vogels en vleermuizen en stimuleert daarmee direct de biodiversiteit.

Waarom is natuurinclusief bouwen belangrijk?

Inmiddels ben je wel op de hoogte dat de biodiversiteit afneemt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk concreet? En waarom is dit een probleem? Laten we beginnen met insecten.

Insecten zijn erg nuttig, maar zorgen nogal eens voor irritatie; bijvoorbeeld muggen, vliegen, wespen, en eikenprocessierupsen. Waarom zou je daar meer van willen? Insecten vormen de basis van de voedselketen. Als insecten verdwijnen, hebben vogels, vleermuizen en kikkers niet meer genoeg voedsel om te overleven. Vervolgens verstoort de balans doordat de biodiversiteit afneemt.

Ecosystemen met veel soorten zijn veel productiever en hebben minder last van plagen en ziektes. De eikenprocessierups heeft bijvoorbeeld te weinig natuurlijke plaagbestrijders, zoals vogels die de rupsen eten en sluipvliegen die hun eitjes in de rupsen leggen. Lieveheersbeestjes eten bladluizen, spinnen vangen vliegen en vleermuizen verorberen heel veel muggen en motten.

Insecten zijn daarnaast essentieel voor onze voedselvoorziening. Wilde bijen en andere insecten bestuiven wilde bloemen en gewassen die wij eten, zoals koffiebonen en fruit.

Als je nog niet overtuigd was van de voordelen en het belang van het stimuleren van biodiversiteit, dan ben je het (hopelijk) nu wel. Door natuurinclusief te bouwen stimuleer je direct de biodiversiteit rondom jouw huis.

Hoe bouw je een natuurinclusief huis?

Natuurinclusieve maatregelen kun je het beste in een vroeg stadium meenemen in het ontwerp van je woning.

(dit artikel is nog in ontwikkeling. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je updates wil ontvangen)

Deel deze blog

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Scroll naar boven