Natuurlijke isolatiematerialen

Isoleren met natuurlijke isolatiematerialen zorgt voor een gezond en comfortabel huis. Met goede isolatie kun je in de winter veel energie besparen voor verwarmen. In de zomer houdt het je huis juist langer koel. Natuurlijke isolatie zorgt voor een gezonde binnenlucht en is heel geschikt voor dampopen bouwen. Er zijn diverse opties voor de bouw van jouw duurzame huis.

Natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtvezels

De houtsnippers die de basis vormen van de houtvezelplaten zijn restproducten van andere houtverwerkingsprocessen. Er zijn meer flexibele houtvezel isolatieplaten die eenvoudig in een houten raamwerk geplaatst kunnen worden. Voor toepassingen op een houtskeletbouw- of massieve houten wand is een stevigere plaat meer geschikt. Vaak is er dan iets extra toegevoegd om de plaat waterwerend te maken. Over het algemeen bestaat een houtvezelplaat voor meer dan 90% uit houtvezels. De houtvezelplaten zijn voorzien van tand-en-groef verbinding voor luchtdichte onderlinge aansluitingen. Daarnaast is het ook mogelijk om de houtvezels in te blazen, wanneer de opbouw van het wand- of dakelement hiervoor geschikt is.

De isolatiewaarde van houtvezelplaten (lambda = ca. 0,037-0,040) is iets lager dan conventionele minerale wol (lambda = ca. 0,032-0,037). De totale isolatiewaarde van de plaat (Rd) bepaal je door de dikte te delen door de lambda-waarde (Rd = dikte (m) / lambda).  Dit betekent dat er een iets dikkere isolatieplaat nodig is om dezelfde isolatiewaarde te halen. Dit is een snelle methode om de isolatiewaarde te vergelijken. De uiteindelijke waarde wordt mede bepaald door onderbrekingen in de isolatie, zoals de houten constructie.

Isoleren door recyclen van kranten en katoen

Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Hieraan worden brand- en schimmelwerende stoffen toegevoegd. De toevoeging van minerale zouten weert daarnaast ook ongedierte zoals muizen. Meestal worden de vlokken ingeblazen tijdens de productie van de elementen in de fabriek. Voor renovatieprojecten kan het ook op locatie worden ingeblazen. Naast krantenpapier wordt ook afgedankte kleding gebruikt als grondstof voor isolatieplaten. De isolatiewaarde van beide opties is vergelijkbaar met houtvezelplaten.


De rest van dit artikel is nog in de maak; stro, hennep, kurk en vlas worden hier op een later moment uitgelicht. Wil je weten wanneer er meer informatie beschikbaar is? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Kan je niet wachten en heb je nu informatie nodig? Neem dan contact met mij op.