prefab huis bouwen met modules

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Prefab huis bouwen met modules

Prefab bouwen met modulaire houtbouw elementen is een zeer geschikte bouwmethode binnen duurzaam bouwen. Er zijn verschillende prefab bouwmethodes. Zo kun je ervoor kiezen om een volledige woning in de fabriek te produceren. Prefab dak- en wandelementen kunnen ook op de bouwplaats als een bouwpakket gemonteerd worden. Wat zijn de mogelijkheden voor het ontwerp van een prefab huis? En welke voordelen biedt het bouwen met modules?

Prefab huis bouwen: slim en flexibel

Door te kiezen voor een prefab bouwmethode minimaliseer je de overlast op locatie en verminder je de CO2-uitstoot voor transport op en naar de bouwplaats. Omdat de bouwelementen zo veel mogelijk in de fabriek gemaakt worden is het bouwproces goedkoper en efficiënter. Daarnaast is de kwaliteit beter te waarborgen. Je hebt immers geen last van wisselende weersomstandigheden en kwaliteitscontrole is eenvoudiger uit te voeren. Nog een stapje verder? Kies dan voor prefab bouwen met modules of modulaire elementen.

Wat is modulair bouwen en wat zijn de voordelen?

Modulair bouwen is een bouwmethode met standaard prefab elementen die eenvoudig op de bouwplaats in elkaar gezet kunnen worden tot een woning. In het meest ideale geval hebben de verschillende onderdelen (modulaire elementen of modules) een vaste maatvoering en kunnen ze op verschillende manieren gecombineerd worden. Eigenlijk net als bouwen met legostenen.

In grote lijnen is modulair bouwen op te delen in twee methodes:
Methode 1: bouwen met compleet afgewerkte modules
Methode 2: bouwen met modulaire elementen (legostenen) voor wand, vloer en dak

Methode 1
Kant-en-klaar modules

Vaak zijn dit complete modules met vloer, wand en dak. Eén woning bestaat dan uit 1 of meerdere modules, afhankelijk van de grootte. De grootte van een module is beperkt tot de maximale afmetingen die over de weg getransporteerd kan worden.

Een tiny house, recreatiechalet of prefab mantelzorgwoning wordt bijvoorbeeld vaak volledig als één module en sleutelklaar in de fabriek gebouwd. Voor een grotere woning is het opdelen in twee of meerdere modules nodig voor het transport. Dan heb je meestal modules die op verschillende manieren te combineren zijn. Bijvoorbeeld een module met woonkamer/keuken en een module met badkamer/slaapkamer. Dan bouw je dus met een soort van grote bouwstenen. Een voorbeeld van deze modulaire bouwmethode is Mindful Homes (Delft).

Prefab huis ontwerpen met modules

In de ontwerpfase kun je veel tijd besparen met standaard modules. Het grote voordeel is dat je snel inzicht hebt in de kosten. De modules hebben elk een eigen functie en kunnen naar wens toegevoegd en verplaatst worden.

plattegrond ontwerp modulair bouwen
  • module 1 woonkamer – zithoek
  • module 2 keuken en eetkamer
  • module 3 entree, badkamer en installaties
  • module 4 slaapkamer en/of kantoor
plattegrond ontwerp modulair bouwen

Het ontwerpen van een prefab huis op maat, helemaal naar jouw wens, wordt zo heel eenvoudig.

Methode 2
Flexibele legostenen
prefab huis bouwen modulair ecologisch houtbouw schuurwoning zelfbouw

Bij de tweede methode ontwerp en bouw je met kleinere elementen voor wand, vloer of dak. Dit betekent dat er meer handelingen nodig zijn op de bouw locatie.

Daarentegen zijn de elementen lichter en is een minder zware hijskraan nodig. De flexibiliteit in ontwerp is vaak ook groter en aanpassen is eenvoudiger. Zo kun je de elementen demonteren en hergebruiken voor een ander huis of de woning in de toekomst makkelijk uitbreiden.

Dit is net als bouwen met legostenen; onderling uitwisselbaar, vaste maatvoering en op diverse manieren te combineren. Het ontwerpen en bouwen van een ecologisch, prefab huis op maat wordt zo simpel en betaalbaar.

Prefab casco bouwen binnen één week

Bouwen met grotere modules zorgt voor minimale bouwtijd op locatie. In principe kan je huis er binnen een dag staan (met uiteraard de nodige voorbereiding). Ook de bouw van een prefab huis met modulaire elementen voor vloer, wand en dak is snel. Het prefab casco kan al binnen een paar dagen staan. Afhankelijk van de grootte van de woning zijn er nog een aantal dagen nodig om het casco wind- en waterdicht te maken. Wil je zelf zelf zoveel mogelijk doen en zo kosten besparen? Dan is deze bouwmethode ideaal.

prefab huis bouwen modulair ecologisch houtbouw casco schuurwoning zelfbouw
Bouwpakket schuurwoning IJsselstein klaar voor transport (prefab huis bouwen met modulaire elementen)
prefab huis bouwen modulair ecologisch houtbouw schuurwoning zelfbouw
Het casco stond binnen 1 week!

Prefab houtbouw: circulair en ecologisch

Bij de bouw van jouw circulaire woning wil je zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken. Natuurlijke materialen zijn eenvoudiger te recyclen. In sommige gevallen is het niet mogelijk om te kiezen voor een natuurlijk materiaal. Zorg er dan voor dat deze elementen in ieder geval eenvoudig demonteerbaar zijn en bij een eventuele sloop weer hergebruikt kunnen worden.

Tips:
– Kies voor een houten bouwmethode voor jouw ecologische woning
– Het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen zorgt voor een gezonde lucht in huis

Remontabel bouwen: demonteren en hergebruiken

Tot slot; prefab bouwen met een modulair systeem met vaste maatvoering is geschikt voor remontabel bouwen. Dit betekent dat je bouwelementen eenvoudig en zonder schade kan demonteren en vervolgens weer kan hergebruiken voor een andere woning of gebouw. Dit maakt een huis toekomstbestendig en circulair. Het wordt zo mogelijk om een woning in de toekomst uit te breiden, te verkleinen of te verplaatsen.

Ga jij je eigen huis bouwen en wil je ook het casco zelf doen? JUST in CASE (JiC) is een prefab houtbouw element dat zelfbouw eenvoudig maakt. Lees er meer over in dit artikel: Zelf huis bouwen: modulair en remontabel

Welke prefab bouwmethode kies jij?

Welke methode het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van verschillende factoren; bijvoorbeeld de grootte van de woning en de complexiteit van het ontwerp. Ook de werkwijze en ervaring van de aannemer of bouwer kan bepalend zijn voor de juiste keuze. Een combinatie van de twee methodes is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een kant-en-klaar prefab badkamer in combinatie met kleinere dak- en wandelementen. Wil je weten welke bouwmethode het meest geschikt is voor de bouw van jouw ecologische woning? Neem dan contact met mij op!

Deel deze blog

HALLO.

Ik ben Marijke, bouwkundig ontwerper van ecologische woningen. In mijn blog deel ik allerlei informatie, tips en adviezen die jouw huis super duurzaam, energiezuinig en natuurvriendelijk maken.

Scroll naar boven