Een eigen huis bouwen kan op verschillende manieren. Door veel zelf te doen kun je de kosten voor het bouwen laag houden. Ben je handig en wil je wil zo veel mogelijk zelf bouwen? Een modulair bouwsysteem met flexibele ‘legostenen’ is dan ideaal.
JUST in CASE (JiC) is een prefab houtbouw element dat zelfbouw eenvoudig maakt. Deze elementen zijn onderling uitwisselbaar, wat in de ontwerpfase en tijdens de uitvoering veel flexibiliteit geeft. Aanpassingen of hergebruik in de toekomst zijn simpel doordat het systeem demontabel is.
Zelf huis bouwen: één cassette voor vloer, wand en dak
JUST in CASE (JiC) is een demontabel bouwsysteem bedacht door architect Jeroen van Mechelen (Studio JVM). Het systeem is geoptimaliseerd om woningen te bouwen die voldoen aan de Nederlandse regelgeving (Bouwbesluit). Eén cassette heeft een afmeting van ca. 1 m2. Deze cassettes vormen de basis van wand, vloer en dak. Een cassette weegt 20kg en kan indien gewenst als bouwpakket aangeleverd worden. De cassette kun je in 2,5 minuut in elkaar zetten.
Eenvoudig, snel en betaalbaar je eigen zelfbouwhuis
Voor het bouwen van het casco heb je naast de cassettes een aantal kolommen en liggers nodig. De cassettes worden door middel van twee bouten per zijde verbonden met de kolom of de ligger. Zo bouw je heel snel een sterk en stabiel casco.
De kosten voor het bouwen met dit systeem of een ‘standaard’ houtskeletbouw woning zijn vergelijkbaar. Een groot deel van de kosten van het bouwen van een woning zitten in arbeid. Vanwege de eenvoud van het JiC bouwsysteem kun je veel zelf doen en geld besparen op de bouwkosten. Ideaal wanneer je grotendeels zelf je huis gaat bouwen.
Een circulair huis is remontabel: waarom is dit belangrijk?
Een huis ontwerpen met de principes van circulair bouwen is écht duurzaam. Veel aanbieders van ecologische houtbouw woningen gebruiken zoveel mogelijk hernieuwbare, natuurlijke materialen. Door bij de bouw van de woning zoveel mogelijk gebruik de maken van ‘droge’ verbindingen (b.v. bouten en schroeven i.p.v. lijmen) zijn de materialen geschikt voor hergebruik. Nog een stapje verder is remontabel bouwen; dit betekent dat je de bouwelementen in een latere fase zonder schade kan demonteren en opnieuw kan gebruiken voor dezelfde functie.
Flexibel en toekomstbestendig ontwerpen
Het grote voordeel van een dergelijk flexibel bouwsysteem is de eenvoud en de mogelijkheid voor onderling uitwisselen door de vaste maatvoering van de elementen.
Zo kun je zelf bepalen welke vorm en grootte je woning krijgt. Met ruitjespapier kun je al met het ontwerp aan de slag.
Iedereen mag ontwerpen en bouwen met JiC. Cassettes kunnen (tijdens de bouw of in de toekomst) verplaatst worden om zo ruimte te creëren voor een extra kozijn of bijvoorbeeld een aanbouw.
De cassettes kunnen gevuld worden met ecologische isolatie. Binnen de standaard afmeting van 30 cm is er ruimte voor isolatie op passief huis niveau. Daarnaast zijn er speciale smallere cassettes (20cm) beschikbaar voor een tiny house. De isolatie kan ook aan de buitenzijde geplaatst worden, wanneer je de open cassettes in het zicht wilt houden en/of de ruimte wil benutten voor opslag. Verder zijn allerlei types (modulaire) afwerkingen mogelijk aan binnen- en buitenzijde.